Personer i pilotudsendelsen

I den første udsendelse omtaler Charlie og hans fysikerven både berømte matematikere og fysikere. Her kan man læse mere om dem. (Hvis jeg har glemt nogen, så send lige en mail numb3rs@math.aau.dk) Linkene er til sider på engelsk. Hvis der er noget, det er svært at forstå, så spørg endelig.

Evariste Galois 1811-1832. Den matematiker, der efter fysikerens mening spildte sit liv med bl.a. kærlighed og politik. Galois døde i en duel – det er ikke helt klart, hvad den handlede om, men det var formentlig Stephanie-Felice du Motel, som han var forelsket i.

Richard Feynman 1918-1988. Fysiker, fik Nobelprisen i 1965.

Edward Witten. Fysiker, som bl.a. har fået matematikernes fornemste pris, Fields medaljen. Der er tæt forbindelse mellem teoretisk fysik og matematik. Fysikken giver anledning til ny matematik, og matematikken kan bruges som modeller for fysik. Det er et uhyre frugtbart samspil, og det kan tit være umuligt at se, hvor grænsen går mellem teoretisk fysik og matematik. (Feynmans arbejde har i øvrigt også affødt den slags samspil.)

Niels Henrik Abel 1802-1829. Norsk matematiker. Nåede at lave væsentlig matematik, selvom han døde i en alder af 27.

I hans navn uddeles nu Abelprisen, som er en ny pris i matematik, uddelt første gang i 2003. I modsætning til Fieldsmedaljen, er der ikke nogen aldersgrænse for modtagere af Abelprisen. Man skal være højst 40 år for at modtage Fieldsmedaljen.

Lisbeth Fajstrup www.math.aau.dk/~fajstrup

This entry was posted in Blog. Bookmark the permalink.