Genudsendelse af 1-04, Structural Corruption

Hej Bloggere.
Da “Structural corruption” blev vist i efteråret, skrev jeg en lang historie om CitiCorp bygningen i New York, som måtte forstærkes i al hast, fordi der var lavet en fejl i udregningen af vindpåvirkningen (og endnu en fejl ved opførelsen af bygningen). Man havde kun regnet på vinde ind fra siden og ikke på skrå. Udsendelsen Structural corruption er stærkt inspireret af denne virkelige historie.
Problemet bag Citicorp bygningen var ikke, at man ikke havde regnet rigtigt, men at man simpelthen ikke havde regnet på det, der var relevant. Ingeniørfirmaet bag er meget stort og velanskrevet, men bygningen er en helt speciel konstruktion, og så gik det altså galt. Som jeg forstår det, plejer vinde på skrå ikke at være mere belastende end dem fra siden, men på grund af konstruktionen skulle man altså have lavet en ny model af problemet med vindbelastning og ikke have genbrugt ræsonnementer fra andre bygninger.

Hilsen Lisbeth
numb3rs@math.aau.dk
www.math.aau.dk/~fajstrup

This entry was posted in Blog. Bookmark the permalink.