Samtidig med Numb3rs!

goodwillhunt1.jpg

Onsdag d. 5. marts kl. 20.00 på DR2 kommer der faktisk en amerikansk film om matematikere, nemlig Good Will Hunting fra 1997. Så sæt harddiskoptageren til – eller køb filmen på DVD for næsten ingen penge.

En af mine tidligere kolleger er meget glad for Good Will Hunting, da filmen minder hende om hendes søn, der dels tog en Ph.D. i matematik på MIT, hvor filmen foregår, dels ligner hovedrolleindehaver Matt Damon en del af udseende.

I modsætning til Numb3rs handler Good Will Hunting strengt taget ikke om matematik – det matematiske miljø er mest en undskyldning for at fortælle historien om en irrationel rod 🙂

Men der er masser af referencer til matematik i filmen, og derfor er den interessant for mig.

Jeg er ikke begejstret for filmens fremstilling af matematik og matematikere. Der er faktuelle brølere i filmen – specielt er det graverende at se, at Will Hunting bliver berømt ved at løse en “svær opgave om et avanceret Fourier-system”. På billedet ovenfor ser man ham i færd med at lave sin løsning, og et blik på tavlen afslører (for nogle af os), at der faktisk er tale om et problem fra et helt andet område af matematik, nemlig grafteori. I en anden scene ser man to matematikere “high-five” hinanden efter at have løst et andet, tilsyneladende svært problem – der, så vidt jeg kan se, også er et temmelig elementært problem i grafteori.

Jeg er også mindre begejstret for filmens noget fordomsfulde fremstilling af et matematisk forskermiljø, der fremstår som koldt og uvenligt. På den anden side er denne film det eneste stykke populær-fiktion, jeg kender ud over Numb3rs, der har omtalt Fields-medaljen.

http://www.ams.org/mathmedia/archive/hunting-review.html kan man se en amerikansk lærers anmeldelse af Good Will Hunting. I PDF-udgaven af anmeldelsen kan man endvidere læse en kommentar fra matematikeren Daniel Kleitman,fra MIT, der var matematisk rådgiver på filmen. Man kan bl.a. se, at det oprindelig var hensigten, at Will Hunting skulle bevise, at [tex]P=NP[/tex]. Det er næsten ærgerligt, at han ikke gjorde det.

Problemet, Will Hunting løser, er et problem fra algebraisk grafteori. Bert Jaegers fra universitetet i Twente i Nederlandene har lavet en lille webside om dette problem og hvordan det kan løses i Maple.

Filmens instruktør, Gus van Sant, er øvrigt ikke nogen dårlig filminstruktør. Alle hans film ser ud til at handle om unge mænd i krise, og efterfølgeren, Finding Forrester, er næsten en gentagelse af Good Will Hunting, blot om en ung mand, der er et stort talent som skønlitterær forfatter. Men det er en helt anden snak.

(Og i aften, mandag d. 3. marts kl. 21.00, viser TV2 Film A Beautiful Mind om John Nash. En set fra et matematisk synspunkt lige så speget film som Good Will Hunting.)

This entry was posted in Blog. Bookmark the permalink.