Proof, en film med matematik(ere) i.

Onsdag klokken 20 konkurrerer DR igen med Kanal 5 om at tiltrække de mange, der vil se TV med matematik i…

Så sæt DVD-optageren til, mens du ser Numb3rs, for DR2 viser Proof med Gwyneth Paltrow, Jake Gyllenhaal og Anthony Hopkins.

Som med alle film om matematikere, er jeg lidt ambivalent overfor Proof. Problemet her er, at matematiske evner igen kædes sammen med sindssygdom, og det er altså lidt trættende. Omvendt er det dejligt at se en kvindelig matematiker, Gwyneth Paltrow.

Filmen handler jo ifølge titlen om et bevis, men man ser faktisk ikke meget rigtig matematik. Det handler mere om, hvordan livet som matematiker kan være, og det er ind imellem ret godt beskrevet, og ind imellem karikeret. Det er, som med f.eks. Good Will Hunting, problematisk, at matematik ser ud til at handle udelukkende om genialitet og ikke så meget om hårdt arbejde og om at være omhyggelig. Faktisk handler det i høj grad om hårdt arbejde. Der er simpelthen en lang vej til at forstå en gren af matematikken godt nok til at kunne få gode ideer om netop den del af matematikken. I Proof har Paltrow jo i hvert fald været ved at læse matematik, så det giver mening, at hun overhovedet kan forstå sin fars arbejde og selv lave ny matematik.

Der er en herlig scene med en fest, hvor Gyllenhaals band spiller (altså Hal’s band – den matematiker, Gyllenhaal spiller i filmen) Jo, matematikere kan godt holde fest!

Proof var oprindelig et teaterstykke, og spillede mere end 900 forestillinger på Broadway – ret godt gået.

Se selv filmen. Det er en god film, selvom matematikken og matematikerne måske ikke er helt troværdige hele tiden. Men matematikere er også meget forskellige, så dem, der forekommer heri, findes der også kopier af i virkeligheden.

Forholdet mellem Paltrow, hendes far og hendes søster, er rigtig godt beskrevet. Så alene af den grund er det en god film.

This entry was posted in Blog. Bookmark the permalink.