6-07 Shadow markets.

Her var fokus på forskellen på det virtuelle og virkeligheden. En hacker havde ikke overvejet, at handlinger på nettet har konsekvenser. Ovenikøbet var det, der foregik, tyveri af identitet i form af CPR, bankkontonummer etc. Ganske skræmmende, og et incitament til at holde egne data og passwords tæt til kroppen, hvad så end det betyder på nettet…
Jeg så en del matematikrelaterede emner: Leet – nørdsprog, som jeg, der ellers er lykkelig i nørdland, ikke kendte. Kryptering, Diverse om Internettet: DNS, IRC og måder, man kan snyde det på.
Og så var der en 3d-printer. Sådan en ønsker jeg mig. Jeg synes, det er rigtig smart og fascinerende, at man nu kan få lavet 3d figurer til en forholdsvis rimelig pris.

Leet
Når Numb3rs har et 3-tal i stedet for e, er det en slags leet. Leet eller elite, er et “skriftsprog”, som betår i at indsætte tegn i stedet for bogstaver. Der er mere i det end det – og “dialekter”, så det er ikke bare en substitution. Leet kan f.eks. skrives l33t eller 1337 eller £33+ eller … Der er Leet-versioner af Google – her på dansk. Det stammer fra gamle dage – da jeg var ung- og man brugte Bulletin Boards – leet er en smart måde til at omgås filtre på, og man kan holde de nye (n00bs for newbies) udenfor ved at skrive noget, kun de indviede forstå. Det betyder jo også elite…
f.eks. denne side kan man indtaste tekst og få den oversat til (en version af) leet.

3d-printere
Der er forskellige teknologier til 3d-print, fælles er, at man opdeler sit 3d-object i “skiver”, som så printes en skive ad gangen. Og så klistres det enten undervejs eller til sidst.
At opdele rumlige objekter i skiver er velkendt i matematik. Archimedes regnede rumfang ud af rumlige objekter på den måde – opdeling i smallere og smallere skiver… integration.

Et ret morsomt projekt er CandyFab, et projekt fra Evil Mad Scientist, hvor de printer 3d sukkerfigurer.

mobius monster

Her er et Möbiusbånd fra Evil Mad Scientist.
Som man nok kan se, er det ikke simpelt at opdele et 3d-objekt i skiver. Det kræver en eller anden matematisk model – Har man beskrevet objektet med en ligning i 3 variable, er det i princippet let nok:
En kugle har ligning x^2+y^2+z^2= R^2, hvor R er radius. Hvert lag svarer til et inteval i z-koordinaten e.g. 0< =z<=0,1 (vi skærer i skiver langs z-aksen). Og vi får, ikke overraskende cirkler x^2+y^2=R^2 – s^2 hvor s er et tal i intervallet, hvor vi skærer. Hvis skiverne er smalle nok, kan man ikke se, figuren bliver lidt kantet.
En anden mulighed er at “kopiere” et 3d objekt ved at scanne det – det giver en matematisk repræsentation af punkter på overfladen af objektet – og så printe.

RepRap from Adrian Bowyer on Vimeo.

RepRap er en 3d printer, der kan printe sig selv … så man kan printe en ny printer til vennerne.

Her fortæller Anthony Atala fra Wake Forest Institute for regenerative medicine om 3d-print af organer – ved brug af stamceller. Det er fra TED talks, hvor man kan finde både godt og skidt.

Indtil man får sin egen 3d printer – til sukker eller plastic- kan man prøve en DTU’s Mathematicum (nej nej, jeg er ikke misundelig 🙂 ). Vi har også 3d-printere i Aalborg, men jeg har ikke en, jeg må lege med 🙁

This entry was posted in Blog. Bookmark the permalink.